Controle rookmelders

Het zal je niet zijn ontgaan; vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in elke woning verplicht (klik voor meer info). Criminelen maken gebruik van deze nieuwe regelgeving, hiervoor waarschuwt de politie.

Controle rookmelders

Omdat rookmelders verplicht worden, kunnen criminelen zich voordoen als controleurs die namens de gemeente of andere instantie controle uitvoeren in de woning op de aanwezigheid van rookmelders. Het doel is natuurlijk niet de controle op de aanwezigheid van rookmelders, maar toegang te krijgen tot de woning. Eenmaal binnen zullen de criminelen proberen waardevolle spullen te ontvreemden, maar het is ook goed mogelijk dat zijn op deze manier kijken of er wat te halen valt en op een later moment terugkomen.

De politie geeft aan dat er gebruikt gemaakt kan worden van zelfgemaakte identiteitskaarten, waardoor de controle echt lijkt.

Geen controle

rookmelder kan rook door brand vroegtijdig detecteren

Belangrijk is dat geen enkele instantie jouw woning zal controleren op de aanwezigheid van rookmelders. Vanaf 1 juli 2022 is het inderdaad wel verplicht, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar/verhuurder van een woning. Ook als huurder is er deels verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld voor het op tijd vervangen van de batterijen van de aanwezige rookmelders.
In de praktijk zal de aanwezigheid van rookmelders na een brand worden onderzocht en dan kan het (ernstige) gevolgen hebben.

Maar het belangrijkste is natuurlijk de veiligheid. Rookmelders zijn per 1 juli 2022 niet voor niets verplicht! Echter zal er niemand aan de deur komen voor een controle en laat dus ook niemand binnen, maar bel direct de politie op 112! Het is goed mogelijk dat er vanaf 1 juli 2022 meerdere meldingen binnen zullen komen bij de politie betreffende deze nieuwe babbeltruc.